Van levensbelang

De lever is een van de belangrijkste organen in ons lichaam. Er vinden ruim 500 verschillende en heel ingewikkelde stofwisselingsprocessen plaats die van levensbelang zijn voor de opbouw en het functioneren van het lichaam. Daarnaast produceert de lever gal. Gal is een vloeistof die ervoor zorgt dat vetten in het voedsel worden verteerd en opgenomen.

Oorzaken van leverfalen

De meest voorkomende oorzaken van leverfalen zijn aangeboren of ontstaan tijdens het leven, bijvoorbeeld door alcohol of door virusinfecties zoals hepatitis. Ook kanker kan een oorzaak zijn van leverfalen.
Leverziektes bij kinderen ontstaan meestal door slecht aangelegde galwegen of een gebrek aan bepaalde enzymen. 

Gevolgen van leverfalen

Als de lever faalt, dan heeft dat ernstige gevolgen. De meest frequente levensbedreigende complicaties ontstaan door een te hoge bloeddruk in de poortader (portale hypertensie).  Dit kan het vocht in de buik (ascites) doen opstapelen en zorgen voor bloedingen uit spataders in de slokdarm (slokdarmvarices). De patiënt kan bewustzijnsstoornissen ontwikkelen (hepatische encefalopathie), wat tot een coma kan leiden. In de terminale fase wordt de patiënt uiterst gevoelig voor bacteriële infecties, waardoor hij kan overlijden.

Een transplantatie

Alleen patiënten bij wie het leverfalen zo ernstig is dat andere behandelingsmethodes niet meer helpen, komen in aanmerking voor een levertransplantatie.
Voor patiënten met een ernstige leverinsufficiëntie of een primaire kanker waarvoor geen andere genezende therapieën meer beschikbaar zijn, is transplantatie de enige optie om te genezen. Levenskanker is overigens een van de weinige kankers waarbij een transplantatie kan helpen, maar alleen als het letsel beperkt is.

Recente cijfers

In 2022 werden er in totaal 267 levertransplantaties* verricht. Er werden ook 2 splitlevertransplantaties uitgevoerd. Op 31 december 2022 stonden in België 130 mensen op de wachtlijst voor een levertransplantatie (actieve wachtlijst).

(*) orgaan van een overleden donor