Leverancier van zuurstof

De longen zorgen voor de opname van zuurstof in ons bloed. Ook wordt koolstofdioxide, een afvalstof uit het lichaam, via de longen uitgescheiden. Bij patiënten met een ernstige longziekte dreigt het lichaam te verstikken. Er komt onvoldoende zuurstof in het lichaam en de kooldstofioxide hoopt zich op. Op termijn wordt hierdoor het hart overbelast.

Bekijk de video ‘Traject van een longtransplantatie’

Op de wachtlijst 

Op de wachtlijst voor een longtransplantatie vinden we patiënten die lijden aan een ernstige longziekte, zoals longfibrose, COPD (longemfyseem), mucoviscidose (‘taaislijmziekte’) of pulmonale arteriële hypertensie. Bij patiënten met deze aandoeningen wordt momenteel bij voorkeur een dubbelzijdige longtransplantatie uitgevoerd, voor beide longen. Bij niet-infectueuze longziekten (andere dan mucoviscidose) kan eventueel een enkelzijdige transplantatie worden uitgevoerd, al zijn de resultaten op lange termijn daarbij iets minder goed. 
Patiënten met ernstige longinsufficiëntie kunnen een enkele of dubbele longtransplantatie ondergaan. Soms wordt ook gelijktijdig een hart- en longtransplantatie uitgevoerd, al heeft deze soort transplantatie niet meer de voorkeur in het UZ Leuven. Dit kan een oplossing zijn wanneer het hart de primaire oorzaak is van het longprobleem, bijvoorbeeld bij aangeboren ernstige hartafwijkingen. 

De voorwaarden

Een longtransplantatie wordt alleen overwogen wanneer de klassieke medische en chirurgische behandelingen falen of geen verdere verbetering brengt. De patiënt moet dan aan een aantal andere strikte voorwaarden voldoen. Zo is er een leeftijdslimiet, waarbij een hart-longtransplantatie in principe niet wordt uitgevoerd bij patiënten ouder dan 50 jaar en een longtransplantatie niet bij patiënten ouder dan 65 jaar. 
Voordat er overgegaan wordt tot een longtransplantatie, moeten de kandidaten een grondige evaluatie met verschillende vooronderzoeken ondergaan, dit om de risico’s van de ingreep in te schatten. Na deze evaluatie wordt in multidisciplinair overleg besloten of de patiënt wel of niet op de wachtlijst komt. 

Recente cijfers

In 2022 werden er in België 91 dubbele longtransplantaties uitgevoerd en vonden er ook 4 enkele longtransplantaties plaats. Niettegenstaande het aantal longtransplantaties stonden er op 31 december 2022 nog altijd 111 mensen op de wachtlijst (actieve wachtlijst).