Op reis na een transplantatie

De eerste maanden 

De eerste maanden na de transplantatie moet het lichaam nog herstellen en zich aanpassen aan zijn nieuwe situatie. De kans op afstoting is nog vrij groot en de patiënt moet regelmatig naar controleafspraken komen. Om het risico op tromboses te vermijden, wordt een vliegtuigreis de eerste zes maanden na een transplantatie afgeraden. Na de herstelperiode kan meestal wel zonder problemen een reis gepland worden. Wel wordt aangeraden om het eerste jaar niet te ver van de woonplaats te reizen. Ook is het aangewezen om de reisbestemming altijd met de specialist te bespreken. 

Levende vaccins: strikt verboden

Voor sommige reisbestemmingen zijn inentingen nodig. Voor gestransplanteerden zijn levende vaccins absoluut verboden. Deze inentingen bevatten namelijk een levende vorm van de ziekte waartegen ingeënt wordt, met als risico dat de ziekte overgedragen wordt. Dit heeft als gevolg dat sommige reisbestemmingen geen optie zijn. Daarnaast wordt aangeraden om enkel te reizen naar landen waar voldoende hygiëne is, om op de vakantiebestemming nooit leidingwater te drinken en om een zonnebrandcrème met factor 50 te gebruiken.

Goed verzekerd

Transplantatiepatiënten vragen best voor ze op reis vertrekken bij hun ziekenfonds naar de mogelijkheden van een repatriëringsverzekering. Daarbij is het belangrijk welke kosten er gedekt zijn bij medische problemen in het buitenland en in geval van repatriëring. Een extra reisverzekering bij een bank of een verzekeringsmaatschappij kan een goed idee zijn. De sociale dienst van het ziekenhuis kan hierover informatie geven. 

De sociale dienst en de transplantcoördinatoren kunnen ook de contactgegevens bezorgen van een transplantatiecentrum in de buurt van de vakantieplek. 

Meenemen: reservemedicatie

Wat hun medicatie betreft, wordt het transplantatiepatiënten aangeraden om op reis geneesmiddelen te voorzien voor de totale duur met nog wat reserve. Ook bijsluiters met de vermelding van de generische benaming van het product worden best meegenomen. Bij een vliegreis is het beter om de geneesmiddelen telkens mee te nemen in de handbagage, in geval de koffer de reisbestemming niet bereikt. Hiervoor is een toestemmingsattest van de arts nodig.

Op de checklist

Ook aangeraden om mee op reis te nemen, zijn: een thermometer, een bloeddrukmeter en een brief van de behandelende arts waarin de huidige therapie vermeld staat. Ook de telefonische gegevens van het transplantatiecentrum zijn handig, voor wanneer patiënten in het buitenland medische problemen hebben. 

En natuurlijk is het cruciaal om op reis altijd voldoende hygiënische maatregelen te nemen, om het risico op maag- en darminfecties te verkleinen. 

Tot slot is het ook op vakantie belangrijk om de medicatie stipt en correct in te nemen. De innamemomenten meteen aan de lokale tijd van het vakantieland aanpassen is daarbij een goede tip.